Přihlášení

NEZNIČITELNÉ, FRAJERSKÉ TEPLÁKY OBLECZECH

27.9.2019

Na obrázku vidíte, jak vypadá střih tepláků velikosti 92, které švadlenka stříhá ručně (nikoli strojově). Naším cílem bylo vytvořit tepláky, které budou frajerské a nezničitelné zároveň. Žádné zašívání děravých kolen, hledání vhodné záplaty a rozčilování se nad "šikovností" dítka. V následujícím textu se dočtete jak probíhalo navrhování, testování, ladění a samotná realizace této výzvy.

Video tepláčků na dětech

Jak jsme (s)tvořily nezničitelné tepláčky ObleCzech

Vývoj tepláčků ObleCzech trval několik týdnů. Přizvala jsem k němu i mou skvělou kamarádku – oděvní návrhářku Lenku Velebovou. Zjistila jsem, že bez profíků v oboru se neobejdu. Vývoj, testování nových střihů, hledání kvalitních a pěkných látek, je sice (především časově) náročné, ale pokud má značka ObleCzech zaujmout v tak obrovské konkurenci, jakou je oděvní průmysl, je toto jediná správná cesta. 

Projektem tepláčků odstartovala naše spolupráce, ve které chceme s Lenkou pokračovat a postupně budovat značku ObleCzech tak, aby oblečení této značky bylo nejen pěkné, kvalitní a praktické, ale hlavně něčím výjimečné (kvalitním materiálem, praktickými detaily, zpracováním, střihem, atd.).

 

Při vývoji tepláčků jsme si s Lenkou stanovily dvě priority:

  • Zajistit, aby se nejvíce namáhané části (kolena a zadeček) neprodíraly
  • Umožnit regulaci pasu podle potřeb dítěte
Koleno
Zadní část tepláků
Očko z vnitřní strany nápletu - možnost úpravy pasu

Vyřešení prvního bodu k naší plné spokojenosti nám dalo pořádně zabrat. Na ochranu kolen jsme vyzkoušely různé látky. Začaly jsme těmi funkčními – od softshellu s membránou po šusťákoviny se zátěrem. Tyto látky sice nepromokly, ale při větší námaze se prodřely. Tím se porušila membrána a nepromokavost byla ta tam. V testu odolnosti vyhrál jednoznačně kepr – silné bavlněné plátno, které se používá na pracovní oděvy. Potřebovaly jsme však, aby látka i trošku pružila. Lenku napadla džínovina. Džíny byly přece původně montérkami zlatokopů na Divokém západě a až následně se staly oděvním fenoménem 20. století. Začaly jsme tedy testovat různé vzorky džínovin. Hledaly jsme džínovinu, která bude tak akorát silná, měkká a pružná. Nejlépe dopadly vzorky s 96% podílem bavlny a 4 % elastanu. Když se dětem náhodou přece jen podaří nějakou tu dírku na džínovině vytvořit, pořád to vypadá frajersky a moderně.

Heuréka! Vhodná látka objevena. Výzva číslo dvě – jak vymyslet pas, aby byl příjemný, netlačil a dal se regulovat? Nejprve jsme testovaly jemný, široký náplet bez gumy. Ten však větším dětem sjížděl. Rozhodly jsme se tedy pro variantu nápletu s měkkou gumou, která NEbude prošitá. Příběh hledání takové gumy (odborně pruženky) by vydal na samostatný příspěvek. Nakonec jsme ji našly u českého výrobce. A jak jsme regulaci vyřešily technicky? V pase nápletu najdete očko, kterým můžete v případě potřeby gumu povytáhnout a upravit.

Střih měla návrhářka Lenka hotový raz dva po pár testováních na svých ratolestech. Třešničkou na dortu bylo vybrat pěknou a kvalitní teplákovinu. Pár hodin na internetu, kolečko se vzorky a švadlenka Inna mohla začít šít.

Myslím, že se nám moc podařily. Daly jsme do nich všechny naše znalosti a vlastní maminkovské zkušenosti. Už nemusíte kupovat tepláky do zálohy, stačí jedny pořádné.

Zdeňka Palátová (jednatelka ObleCzech) a Lenka Velebová (oděvní návrhářka)